FEMİNİST MANİFESTO

Feminist Manifesto, feminist aktivist ve yazar olan Chimamanda Ngozi Adichie’nın, çocukluk arkadaşının kızını nasıl feminist yetiştireceğini sorması üzerine ona verdiği tavsiyeleri yazmış. Arkadaşına yazdığı mektubu birkaç ekleme yaparak 15 maddelik kitap şeklinde yayımlamıştır. Kitapta kız çocukların özgür bir birey olarak yetişmesi için ebeveynlerin üzerine düşen görevleri anlatmaktadır.

Toplumsal cinsiyet kalıplarının kadına kadın olduğu için dayatılan kısıtlamaları reddetmesini sağlayarak, öneriler barındıran kitap yalnız kadınlar için değil, çocuklarını ön yargılardan, ayrımcılıktan, toplumsal cinsiyet kalıplarından arındırılmış bir dünyada büyütmek isteyen ebeveynler ve çocuklar için bir başucu kitabı…

Feminist Manifesto kitabından alıntılar:

“Tam bir birey ol.” Önerisinde Chimamanda, arkadaşına anneliğin harikulade bir deneyim olduğunu ama kendisini sadece bununla tanımlamaması gerektiğini, mutlak suretle sevdiği işi yapmasını, bundan gurur duymasını salık veriyor ve şöyle devam ediyor:
Ne yapman gerektiği konusunda herkesin bir fikri olacaktır ama önemli olan senin ne istediğin, başkalarının istemen gerektiğini düşündükleri değil. Lütfen anneliğin ve çalışmanın birbirini dışlayan şeyler olduğunu düşünme.” (Sayfa 18)

“Her şey, birlikte yapın.” Bu cümlesinde ise anne ve babanın çocuğun bakımını ortak paylaşması gerektiğinden bahseden yazar sözlerine şöyle devam ediyor:
Yardım sözcüğünden uzak dur lütfen. Eşin çocuğuna bakmakla sana ‘yardım’ etmiş olmuyor. Yapması gerekeni yapıyor. Babaların ‘yardım etmesi’ gerektiğini söylediğimiz zaman çocuğun annenin hükümranlık alanında olduğunu ve babaların kahramanca bu alana girdiğini ima etmiş oluyoruz. Ama öyle değil…” (Sayfa 22)

“Kızına toplumsal cinsiyet rolleri fikrinin tam bir saçmalık olduğunu öğret. Toplumsal cinsiyet rollerinin deli gömleğini küçük çocuklara giydirmekten vazgeçersek onlara tam potansiyellerine ulaşacak alanı vermiş oluruz.” (Sayfa 29)

“Hafif feminizm diye nitelendirdiğim şeyin tehlikelerinden sakın Güçlü kadınlar için şunları soruyoruz: Mütevazı mı? Gülümsüyor mu? Yeterince minnettar mı? Evcimen bir yönü var mı? Güçlü kadınlar hakkında sormadığımız sorular bunlar, bu da iktidarın kendisinden değil kadınlardan rahatsız olduğumuzu gösteriyor. Güçlü kadınları güçlü erkekleri yargıladığımızdan daha sert yargılıyoruz. Hafif feminizm buna izin veriyor.”(Sayfa 37)

“Ona okumayı ve kitapları sevmeyi öğret.” (Sayfa 39)

Feminist Manifesto, Chimamanda Ngozi Adichie, Doğan Kitap
Çeviren: Begüm Kovulmaz

Alıntı Yapılmıştır: https://www.soylentidergi.com/kulturel-ve-toplumsal-bir-elestiri-feminist-manifesto-15-alinti/

Blog Yazarı: Gülriz Zeynep OKSAL


FEMİNİST MANİFESTO” için bir yanıt

Add yours

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın